Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για την κουζίνα, την εστία της αλλά και την τοποθέτησή της. Κάθε φορά που γίνεται μια συνάντηση με έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή σπιτιού, υπάρχουν προβληματισμοί για τον σχεδιασμό και την τοποθέτησή της. Το πως θα είναι, αν θα είναι ανοιχτή ή όχι αν θα έχει πρόσοψη με το καθιστικό ή το σαλόνι, ή αν η εστία της και οι ηλεκτρικές συσκευές της τοποθετηθούν στο κέντρο του χώρου, ή όχι. Αρκετοί άνθρωποι φαντάζονται μια ανοιχτή κουζίνα, όπου επικοινωνεί με ένα τραπέζι. Μερικοί άνθρωποι πάλι θέλουν να κάνουν ένα μικρό χώρο και να την κρύψουν. Το σίγουρο είναι όμως, πως με την πάροδο των χρόνων, η κουζίνα από τη γωνία του σπιτιού που υπήρξε κάποτε, έγινε πιο εξωστρεφής, βγήκε και τοποθετήθηκε στο κέντρο του σπιτιού. Σήμερα κυριαρχεί η τάση να γίνετε ένα με το σαλόνι και την τραπεζαρία. Οπότε πρέπει να δούμε πως λειτουργεί ολόκληρη την κουζίνα. Στην ουσία ο σχεδιασμός της διαμορφώνει μια χωροταξική αλλαγή όπου και στη δημιουργία είναι ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι ανοιχτές κουζίνες δεν είναι πάντα αποδεκτές από όλους.
Όταν οι εμπλεκόμενοι με την μαγειρική αφιερωθούν στο μαγείρεμα χωρίς να ανησυχούν για τους λεκέδες των τοίχων και του δαπέδου τότε μπορούν να επιλέξουν μια ανοιχτή κουζίνα, ακόμα και την εστία της στο κέντρο σαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για όσους προτιμούν την αποθήκευση πολλών χρηστικών αντικειμένων ή μαγειρικών μικροσυσκευών, θα είναι καλύτερα να σχεδιάσουμε την κουζίνα να βλέπει σε τοίχο. Μια παραδοσιακή επι-τοίχια κουζίνα μπορεί να είναι πιο οικονομική. Τελικά ακόμα κι αν επιλέξετε ανοιχτή κουζίνα φροντίστε να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όλων των τύπων πριν κάνετε μια επιλογή. Η κουζίνα έχει πολλές παραλλαγές και σχηματισμούς επειδή είναι το σημαντικό μέρος του σπιτιού. Σχεδιασμός κουζίνας σε ευθεία γραμμής τύπου (γιώτα) Ι. Σχεδιασμός διπλωμένης κουζίνα σε σχήμα λάμδα L 90 ^ 0. Σχεδιασμός κουζίνας σε σχήμα U, με καλή εργονομικότητα ώστε να περιβάλλεται από σχήμα U. Παράλληλα κάθε κατασκευαστής κουζίνας ανταγωνίζεται για την ανάπτυξη των αντίστοιχων προϊόντων. Αν όμως ο σχεδιασμός γίνει ελεύθερος μπορούμε να την φτιάξουμε σε οποιοδήποτε σχήμα, οπότε θα υπάρξουν πάρα πολλές παραλλαγές.
Αυτή τη φορά θα ήθελα να επικεντρωθώ στην πιο απλή της μορφή κουζίνας τύπου Ι. Μεταξύ των κουζινών τύπου Ι ο συνηθέστερος τύπος είναι ο τύπος μήκους 2550 mm. Στην αρχιτεκτονική το μέγεθος των ερμαριών είναι το 3,5 άθροισμα (105 mm) ή 4 (120 mm). Η απόσταση, το χώρισμα μεταξύ των ντουλαπιών είναι 910 mm. Η ξυλεία ή η γυψοσανίδα κατασκευάζονται επίσης με αυτή την λογική στα μεγέθη. Είναι λογικό να σκέφτεστε πρώτα αυτού του είδους την κάτοψη. Πολλοί σχεδιασμοί μονάδων μπάνιου και νιπτήρων προέρχονται από εδώ. Όταν το μήκος της μίας πλευράς του δωματίου είναι 2730 mm, δηλαδή το τριπλάσιο του μήκους των 910 mm, τότε αναπόφευκτα βρίσκουμε πολλές επιλογές για τέτοιου είδους σχεδιασμού κουζινών.
Για το λόγο αυτό, παράγονται πολλές κουζίνες των 2550 mm. Εάν αφαιρέσετε το πάχος και το διάκενο του τοιχώματος, αυτό θα είναι 2550mm. Παρεμπιπτόντως, ο κανόνας είναι η σχεδίαση αρχιτεκτονικών σχεδίων σε χιλιοστά. Για παράδειγμα, αν το μέγεθος του δωματίου είναι 3640 mm, δηλαδή τέσσερις φορές το μέγεθος των 910 mm.
Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε μια κουζίνα από την πλευρά του τοίχου, μπορείτε να βάλετε ένα ψυγείο δίπλα στην κουζίνα και το πίσω μέρος θα είναι ένα ράφι για επιτραπέζια σκεύη και οικιακές συσκευές. Το βάθος της κουζίνας είναι 600-700 mm. Δεδομένου ότι το ντουλάπι είναι περίπου 450 mm. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να έχετε το ψυγείο δίπλα στην κουζίνα.