Πολλές νοικοκυρές, ανησυχούν για τα άπλυτα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη που αφήνονται συχνά μετά το μαγείρεμα ως έχουν. Ειδικά όταν υπάρχουν καλεσμένοι.
Μια άλλη αιτία ανησυχίας είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει τοίχος και η κουζίνα είναι εκτεθειμένη σε κοινή θέα από το καθιστικό σαλόνι.
Τα μαγειρικά λίπη και τα λάδια που πετάγονται γύρω από την μαγειρική εστία, εφόσον είμαστε στη διαδικασία του φαγητού, είναι αναπόφευκτο να συμβεί.
Οπότε και χρειάζεται συχνά χρόνος για τον καθαρισμό.
Ο τρόπος σκέψης είναι διαφορετικός ανάλογα με τον ιδιοκτήτη. Όταν επισκεπτόμαστε τις εκθέσεις κουζίνας για να δούμε τα μοντέλα θα πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία να φανταστούμε τη χρηστικότητα της.
Παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα δημιουργίας μιας εστίας νησίδας που περιλαμβάνει ένα τραπέζι φαγητού. Εδώ το τραπέζι και η κουζίνα συνδέονται επίπεδα από τα αριστερά. Το ψυγείο αποθηκεύεται πίσω από τον τοίχο στη δεξιά πλευρά του απορροφητήρα. Επιπλέον, υπάρχει ένα πέρασμα στη δεξιά πλευρά. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να προσεγγιστεί από δύο κατευθύνσεις μαζί με την τραπεζαρία. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι επίσης μια παραλλαγή της κουζίνας μιας νησίδας κουζίνας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ευθυγραμμίσετε το ψυγείο δίπλα στην κουζίνα, δεν μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του ψυγείου δίπλα στην κουζίνα, δεν μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του ψυγείου από το σαλόνι.
Ο σχεδιασμός για την πρακτικότητα την χρηστικότητα, αλλά παράλληλα και του μοντέρνου design μιας κουζίνας είναι θέμα μελέτης.
Πολλές λύσεις μπορούμε να επιλέξουμε όπως έναν άφθονο χώρο αποθήκευση στο πίσω μέρος της. Ή να δημιουργήσουμε μια διαμορφωμένη κουζίνα μπροστά από τον τοίχο. Για την αισθητική μας μπορούμε να επιλέξουμε όλο τον τοίχο να καλύπτεται από ανοξείδωτο ατσάλι. Η θέση του νεροχύτη, του τραπεζιού ή το ψυγείο είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε να μην βρίσκονται σε εκτεθειμένη θέα από το καθιστικό σαλόνι.
Μία λύση είναι όταν ανοίγουμε μια πόρτα στην πλευρά ενός μπροστινού τοίχου να γίνεται ένα με το ντουλάπι. Ψυγείο και αποθηκευτικός χώρος αυτόματα δεν βρίσκονται σε κοινή θέα. Ειδικά εάν έχουμε ένα παλιομοδίτικο ψυγείο που δεν ταιριάζει με την ατμόσφαιρα της κουζίνας μας. Οπότε η κουζίνα μας θα είναι πάντα τακτοποιημένη.
Η αναφορά μας στα παραπάνω είναι ένα παραδείγματα κουζίνας νησίδας. Όσο αφορά την εστία κουζίνα το ύψος του τραπεζιού και η άνω πλάκα της κουζίνας είναι ευθυγραμμισμένα για να φτιάξουν ένα τραπέζι. Κανονικά, το ύψος του τραπεζιού είναι περίπου 70 cm., ενώ το ύψος της εστίας κουζίνας είναι περίπου 85 έως 90 cm ανάλογα με το ύψος σας. Στην περίπτωση, αυτή το τραπέζι είναι απλώς προσαρτημένο στην κουζίνα. Δημιουργούμε με αυτόν τον τρόπο μια αίσθηση ενότητας, που είναι ενσωματωμένη στο τραπέζι. Στο δάπεδο του χώρου της εστίας μας επιλέγουμε πλακάκια κεραμικά που είναι ανθεκτικά στη βρωμιά, ενώ στον υπόλοιπο χώρο που μπορεί να είναι ενσωματωμένος μπορούμε να επιλέξουμε άλλα δομικά υλικά όπως ξύλο, και να παίξουμε με την υφή τους. Οπότε χωρίζουμε τον χώρο αλλά δημιουργούμε και αισθήσεις. Στη σύγχρονη κοινωνία μας, γονείς, παιδιά απασχολούνται καθημερινά με την μαγειρική και αυτός ο χώρος πρέπει να είναι πρακτικός όμορφος και προσιτός.
Όταν το επιτυγχάνουμε αυτό μοιραζόμαστε όμορφες προσωπικές στιγμές και δεν χάνουμε χρόνο στο διαδίκτυο.
Ο χρόνος μας γίνεται διασκεδαστικός για όλη την οικογένεια και πολύτιμος αφού τρώνε όλοι μαζί γιατί η τραπεζαρία ή η κουζίνα, είναι το κέντρο του σπιτιού.
Οπότε αναλογιστείτε για την καινούργια κουζίνα σας ή την ανακαίνισή της και αξιοποιήστε τα χρήματα σας αλλά και τον χρόνο σας.
Γιατί οι πολύτιμες οικογενειακές στιγμές γύρω από την διαδικασία του φαγητού ή το τραπέζι είναι ανεξίτηλες γραμμένες στην μνήμη μας.