Σκέψεις ενός αρχιτέκτονα…
Σχεδιασμός ενός αίθριου σε μια προκατασκευασμένη κατοικία ή σε ένα συμβατό σπίτι.
Πως μπορεί να είναι πρακτικά ο χώρος ενός αίθριου; Ποια μπορεί να είναι η εικόνα του;
Φανταστείτε έναν χώρο στο πίσω μέρος ενός γραφείου ο οποίος δεν είναι αυλή, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί σε αίθριο. Μπορεί να υπάρξει ένας ψηλός τοίχος έτσι ώστε οι γείτονες να μην μπορούν να δουν τον συγκεκριμένο χώρο. Αυτή είναι μια εικόνα. Και σίγουρα θέλω να το σκεφτείτε.
Συνήθως η αριστερή και η δεξιά πλευρά της αυλής μπορεί περιβάλλεται από κτίρια. Στις πόλεις που κατοικούμε, συχνά υπάρχουν σπίτια που είναι μεσοτοιχία με τους τοίχους του σπιτιού και δεν επιτρέπουν στον ήλιο να εισέλθει. Για ένα τέτοιο αίθριο-αυλή, η βόρεια πλευρά είναι συνήθως το καλύτερο μέρος του σπιτιού. Η τοποθέτηση ενός καθιστικού ή μιας τραπεζαρίας είναι μια τέλεια επιλογή. Όταν ο ήλιος είναι στο νότο το υψόμετρο του ήλιου είναι στο υψηλότερο σημείο. Το φως διαχέεται κατά το διάστημα των μεσημεριανών ωρών, ακόμη και αν το βάθος της αυλής-αίθριου είναι περίπου στα 3,5 μέτρα. Εάν υπάρχει κτίριο στην άλλη πλευρά της αυλής και έχει δύο ορόφους, θα είναι δύσκολο να υπάρξει ηλιοφάνεια κατά την ημέρα στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Ωστόσο το καλοκαίρι, το υψόμετρο του ήλιου είναι ψηλά, οπότε υπάρχει και άφθονο φως. Στην νότια πλευρά της αυλής εάν υπάρχει ένα τοποθετημένο διώροφο κτίριο ή μια ψηλή τοιχοποιία θα ήταν το καλύτερο.
Σε περίπτωση που έχουμε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης, και ο χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος, θα πρέπει να κατασκευάσουμε στη νότια πλευρά της αυλής-αίθριο μια ψηλή τοιχοποιία εάν δεν υπάρχει ένα πολυώροφο κτίριο. Σε αυτό το σημείο το σαλόνι χρησιμοποιείται ως «αίθριο» και αφήνει το φως του ήλιου να διαχέεται.
Όταν η κατοικία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και το οικόπεδό είναι περιορισμένο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επάνω όροφο ως σαλόνι. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, το φως μπορεί να φτάσει μέχρι το ισόγειο, όπου ο χώρος θα είναι φωτεινός και θα υπάρξει αέρας διαφυγής.
Στην περίπτωση μιας διώροφης κατοικίας, ή μιας μεζονέτας για δύο οικογένειες, στον συγκεκριμένο προσανατολισμό είναι επίσης ένα καλό σημείο να δημιουργηθεί ένα αίθριο-αυλή όπου και διατηρείτε μια λογική απόσταση από τα δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα.
Το αίθριο ή η αυλή μας μπορεί επίσης να έχει κάποιο ρόλο, να έχει μια χρηστικότητα.
Η κατοικία με αίθριο αυλή προτείνεται συχνά σε αστικές περιοχές και στα προάστια των πόλεων. Στις αγροτικές περιοχές, δεν υπάρχει θέμα γιατί υπάρχει άφθονος χώρος. Εάν έχετε αρκετό κήπο γύρω από το σπίτι, δεν χρειάζεται να έχετε αυλή.
Η ψηφιακή τηλεπικοινωνία μας οδηγεί σε λύσεις που μπορούμε να σχεδιάσουμε τα έξυπνα σπίτια, όπου μπορούν να συνδυαστούν με το φυσικό περιβάλλον του αίθριου. Υπηρεσίες όπως να ελέγχουμε την θερμοκρασία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες είναι πλέον κάτι εφικτό.
Στην εποχή μας όπου και ισχύει η τηλεργασία μπορούμε να δουλεύουμε από το σπίτι μας. Οπότε σε αυτό θα πρέπει να κατασκευάσουμε ένα όμορφο, φυσικό περιβάλλον για να αποδώσουμε εμείς καλύτερα. Ο χρόνος που μένουμε στο σπίτι πλέον είναι πολύ περισσότερος. Ένας χώρος όπου μπορείτε να νιώσετε και να χαλαρώσετε στη φύση, είναι το αίθριο-αυλή.
Όταν το σπίτι μας είναι στο κέντρο της πόλης, με το αίθριο-αυλή ζωντανεύει όταν συνδυάζεται με τον εξωτερικό κήπο.
Εξάλλου οι άνθρωποι πρέπει να αποτελούν μέρος της φύσης. Είναι ο χώρος που μπορείτε να νιώσετε το φως, τον άνεμο και το πράσινο. Εάν έχετε μια κατοικία και υπάρχει αυτή η δυνατότητα επέκτασης παρακαλώ σκεφτείτε το.
Τέλος η κατασκευή ενός αίθριου προσφέρει μεγάλη αξία στην κατοικία μας.